Wanneer is het precies 3 Koningen?

Drie Koningen is een christelijke feestdag. Tijdens 3 Koningen herdenkt men dat de 3 wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daarna op zoek gingen naar de koning der Joden. Drie Koningen wordt elk jaar op dezelfde dag gevierd, namelijk op 6 januari.  

Hoelang bestaat 3 Koningen al?

Driekoningen wordt in meerdere landen gevierd, waaronder Vlaanderen, Duitsland, Italië en Frankrijk. In Nederland is het Driekoningenfeest al ruim zevenhonderd jaar aanwezig. In Nederland wordt 3 koningen vooral 'onder de rivieren' gevierd. 

Wat gebeurt er tijdens 3 Koningen?

Tijdens 3 Koningen gaan kinderen op de avond van 6 januari zingend langs de deuren. Als beloning krijgen ze snoep en geld. Net als bij het Sint-maarten feest gebeurt dit echter steeds minder. Dit komt waarschijnlijk door ontkerkelijking en afwezigheid van kennis over het feest. Daarnaast is er tegenwoordig ook veel concurrentie van bijvoorbeeld Halloween. In verschillende Brabantse steden, waaronder Tilburg, worden nog wel initiatieven ontplooid om het 3 Koningen feest niet te vergeten.

Is 3 Koningen een vrije dag?

In Nederland is 3 Koningen geen officiële feestdag. Het is daarom ook geen vrije dag.  In veel Zuid-Europese landen is 3 Koningen daarentegen wel een vrije dag. 


Bekijk naast wanneer 3 koningen ook:
Wanneer is het Pasen
Wanneer is het Hemelvaart
Wanneer is het Pinksteren
Wanneer Koningsdag