Wanneer is het precies Pasen?

Met Pasen vieren christenen overal ter wereld dat Jezus op deze dag is opgestaan uit de dood. Pasen duurt altijd twee dagen. Eerste paasdag is altijd op een zondag (Paaszondag) en tweede paasdag altijd op een maandag (Paasmaandag). Pasen vindt elk jaar op een andere datum plaats, maar vindt altijd plaats tussen 22 maart en 25 april. Kijk hieronder voor een overzicht van wanneer Pasen de komende jaren is:  

 

Wanneer is het Pasen voor de komende jaren:
* Pasen 2015 - 5 en 6 april
* Pasen 2016 - 27 en 28 maart
* Pasen 2017 - 16 en 17 april
* Pasen 2018 - 1 en 2 april
* Pasen 2019 - 21 en 22 april
* Pasen 2020 - 12 en 13 april

Waarom duurt Pasen altijd twee dagen?

In de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor de invoering van een tweede vrije feestdag rond de 3 grote feesten Kerst, Pasen en Pinksteren. De gedachte hierachter was dat mensen meer tijd vrij zouden hebben en dus ook vaker naar de kerk konden komen. 

Ben je vrij met Pasen?

Pasen is een officieel feest in Nederland en daarom krijgt iedereen vrij. Op eerste Paasdag (zondag) zijn de winkels in de steden vaak gesloten. Op tweede Paasdag, Paasmaandag, heeft ook iedereen vrij. Dan zijn kantoren en bedrijven gesloten. Ook worden er rond Pasen veel kermissen georganiseerd. 

Vieren ze in andere landen ook Pasen?

In vrijwel alle christelijke landen is Pasen het belangrijkste religieuze feest. Een tweede Paasdag wordt echter lang niet overal gevierd.


Bekijk naast wanneer is het Pasen ook:
Wanneer is het Hemelvaart
Wanneer is het Kerst
Wanneer is het Koningsdag
Wanneer is het Pinksteren