Wanneer is het precies Thanksgiving?

Thanksgiving (of Thanksgiving Day) is een Amerikaanse feestdag. Tijdens Thanksgiving wordt in de Verenigde staten en in Canada dank gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Het feest werd voor het eerst gevierd in 1621. Thanksgiving day wordt elk jaar rond dezelfde periode gevierd. Namelijk in de Verenigde Staten altijd op de vierde donderdag in november. In Canada vindt Thanksgiving altijd plaats op de tweede maandag in oktober. 

 

 

Zijn Amerikanen vrij met Thanksgiving?

Thanksgiving is misschien wel de belangrijkste feestdag in Amerika. Voor veel mensen is het nog belangrijker dan Kerstmis. Wanneer het Thanksgiving is dan zijn alle Amerikanen vrij. Omdat Thanksgiving in de VS altijd op een donderdag valt is het meestal zo dat werknemers ook op de vrijdag na Thanksgiving vrij zijn, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd. De dag na thanksgiving is traditioneel een dag om met het winkelen voor Kerstmis te beginnen. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. De dag wordt in de Verenigde Staten ook wel Black Friday (zwarte vrijdag) genoemd. 

Wordt er ook in andere landen Thanksgiving gevierd?

Thanksgiving is een typisch Amerikaans feest en wordt dus ook alleen ook in de Verenigde Staten en Canada gevierd. Echter vieren veel Amerikanen die in het buitenland wonen ook vaak gezamenlijk Thanksgiving. Amerikanen in Nederland vieren Thanksgiving vaak op de derde zaterdag in november, dus voor het "echte" Thanksgiving. Deze datum heeft de voorkeur omdat de vierde zaterdag van november in Nederland erg dicht ligt op het traditionele Sinterklaasfeest (5 december).

Wat wordt er tijdens Thanksgiving gegeten?

Wanneer het Thanksgiving is dan wordt er meestal heel uitbundig gegeten. De hele familie gaat dan ook uitgebreid aan tafel om traditionele gerechten te eten. Zo is het bijvoorbeeld traditie om met Thanksgiving kalkoen te eten. Traditionele bijgerechten zijn bijvoorbeeld zoete aardappels, sperziebonen en als nagerecht pompoentaart (pumpkin pie).


Bekijk naast wanneer is Thanksgiving ook
Wanneer is Valentijn
Wanneer is het Kerst
Wanneer is Sinterklaas
Wanneer is het Pasen