Wanneer is het precies nationale pannenkoekendag?

Al sinds 2006 vieren we in Nederland nationale pannenkoekendag. Tegenwoordig gaan tijdens deze nationale pannenkoekendag basisschoolleerlingen in heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. De eigenlijke oorsprong van pannenkoekendag is echter religieus en vindt van oudsher plaats op de dag na het einde van de vastenperiode. Tijdens de vastenperiode mochten christelijke mensen namelijk geen eieren, melk en vetten eten en dat zijn nu net de ingrediënten van pannenkoeken. Daarom aten mensen vroeger traditioneel altijd pannenkoeken nadat de 40 dagen van vasten af waren gelopen. Pannenkoekendag wordt tegenwoordig gesponsord door een fabrikant van pannenkoekemeel. De organisatie hiervan bepaalt op welke dag pannenkoekedag plaatsvindt. Dit is echter altijd op een vrijdag in maart. 

Vieren ze in andere landen ook pannenkoekendag?

Ook in andere landen kennen ze pannenkoekendag. Vooral in Engelstalige landen zoals Amerika, Groot Britanie en Australie is het een gevestigde Christelijke traditie en heet de dag Pancake Day of Fat Tuesday. Het bakken van pannekoeken voor ouderen in de buurt door baisschoolleerlingen is typisch een Nederlandse traditie. 

Hoeveel pannenkoeken eten wij per jaar?

Het is niet bekend hoeveel pannenkoeken er per jaar in Nederland worden gegeten. Wel weten we dat 1 op de 3 mensen in Nederland minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet. Tijdens Nationale Pannekoekendag worden er ongeveer 150.000 pannenkoeken gebakken. 


Wanneer is nationale pannenkoekendag ook:
Wanneer is het Bevrijdingsdag
Wanneer is het Hemelvaart
Wanneer is het Kerst
Wanneer is het Koningsdag