Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

Elk jaar stappen weer een hoop Nederlanders over van zorgverzekering. Als je wilt overstappen van zorgverzekering dan kun je dat maar een bepaalde periode in het jaar doen. Traditiegetrouw is dat altijd aan het einde van het jaar, nadat de zorgverzekeringen hun nieuwe premies bekend hebben gemaakt. Er zijn echter elk jaar weer een hoop mensen die wel willen overstappen maar te laat zijn. Het is daarom erg belangrijk om in de gaten te houden tot wanneer je kunt overstappen van zorgverzekering. Het uiterste moment dat je kunt overstappen is namelijk 31 december 0.00 uur. In het nieuwe jaar geldt dan meteen je nieuwe zorgverzekering. 

  

 

Hoe stap je over van zorgverzekering?

Als je wilt overstappen van zorgverzekering dan moet je zoals hierboven aangegeven uiterlijk op 31 december je oude zorgverzekering opzeggen. Als je voor deze datum ook al een nieuwe zorgverzekeraar hebt gekozen dan zal je nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering vaak opzeggen. Vooral bij vergelijkingssites zoals independer.nl wordt dat automatisch voor je geregeld. 

Hoeveel mensen stappen er per jaar over?

In totaal stappen er gemiddeld  tussen de 600.000 en 1.200.000 mensen per jaar van zorgverzekering over. Dit gemiddelde ligt al jaren op hetzelfde niveau. 

Waarom stappen mensen over van zorgverzekering?

De reden dat veel mensen overstappen van zorgverzekering is omdat het je veel kan opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen voor een lagere premie of juist voor een betere dekking, en soms zelfs allebei. Je zorgbehoefte kan namelijk veranderen, en dus is het verstandig om jaarlijks te bekijken of het slim is om over te stappen met je zorgverzekering. 


Bekijk naast tot wanneer overstappen zorgverzekering ook:
Wanneer begint de winter
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer vakantiegeld