Wanneer begint de lente in Nederland precies?

Elk jaar kijken er weer veel mensen reikhalzend naar uit; het begin van de lente! Dit omdat het begin van de lente voor veel mensen het einde betekent van de (koude) winter. Maar wanneer begint de lente eigenlijk? De lente begint in Nederland en in de rest van Europa (bijna) altijd op dezelfde datum, namelijk op 20 maart. 

 

Waarom begint de lente op 20 maart?

De datum van 20 maart is niet zomaar bedacht als het begin van de lente. Astronomisch gezien begint de lente precies op het moment als de dag en nacht even lang zijn. Dit is meestal rond 20 maart. De lente eindigt (bijna) altijd op 21 juni. Dan staat de zon het hoogst aan de hemel. Dan start de zomer. 

Begint de lente overal ter wereld op hetzelfde moment?

De lente begint niet overal op hetzelfde moment. Op het noordelijk halfrond is dit op 20 maart. Op het zuidelijke halfrond begint de lente (bijna) altijd op 22 september. 

Wanneer begint de lente niet op 20 maart?

Zoals gezegd begint de lente bijna altijd op 20 maart. Heel af en toe begint de lente op 21 maart. De berekening hiervoor is heel ingewikkeld en heeft te maken met dat een jaar niet precies 365 lang is. Deze eeuw zal de lente echter altijd op 20 maart beginnen. Pas na 2102 begint de lente weer eens een keer op 21 maart. 

Hoe lang duurt de lente?

De lente duurt altijd tot en met 21 juni. Dit is de start van de zomer. De lente duurt dus net als alle seizoenen ook precies 3 maanden. 

Bekijk naast wanneer begint de lente ook:
Wanneer begint de zomer
Wanneer begint de herfst
Wanneer is het rokjesdag
Wanneer begint de winter