Wanneer begint de winter precies?

Kou, sneeuw en ijs zijn kenmerken van de winter. Een grote groep mensen kijkt dan ook niet uit naar dit seizoen. Maar wanneer begint de winter in Nederland eigenlijk? De winter begint overal in Europa (bijna) elk jaar rond dezelfde datum, namelijk 21 december. We hebben het dan over astronomische winter. In de praktijk begint de winter het vaakst op 21 of 22 december. 

 

Waarom begint de winter op deze datum?

De start van de winter valt samen met de kortste dag van het jaar. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan het korst. 

Begint de winter overal op hetzelfde moment?

De start van de winter begint op het noordelijk halfrond altijd rond 21 december. Op het zuidelijk halfrond begint de winter echter altijd rond of op 21 juni. De datum dat hier de zomer begint.

Tot wanneer duurt de winter?

De seizoenen duren altijd precies 3 maanden. Dus op het moment dat de winter afloopt, start de lente. Het einde van de winter en de start van de lente begint op 20 maart. 

Hoe groot is de kans op een witte kerst in de winter?

In Nederland is de kans op een witte kerst vrij klein. De kans is slechts 7% dat in Nederland een wit sneeuwdek ligt. Zolang we de temperatuur en het weer bijhouden is het nog maar 1x voorgekomen dat er twee opeenvolgende jaren een witte kerst was. In 2009 en 2010.  

Bekijk naast wanneer begint de winter ook:
Wanneer begint de zomer
Wanneer begint de lente
Wanneer begint de herfst
Wanneer winterbanden