Wanneer ben je precies arm?

Weinig geld tot je beschikking hebben is niet leuk. Je kunt bijvoorbeeld niet op vakantie of de contributie van een sportclub betalen. Veel mensen met weinig geld voelen zich dan ook arm. Volgens het CBS is ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking arm. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen. Maar wanneer ben je volgens het CBS dan precies arm? Hieronder volgt de definitie voor arm:

  • Wanneer ben je arm

Het CBS hanteert voor de definitieve voor een arm een koopkrachtbedrag die de de lage-inkomensgrens wordt genoemd. Voor een alleenstaande ligt dit bedrag op ongeveer 1.050 euro per maand. Voor een stel met 2 kinderen ligt de lage-inkomensgrens op 1.950 euro per maand. Heb je dus per maand minder dan dit bedrag te besteden dan ben je volgens de CBS definitie dus arm.

Daalt of stijgt het aantal arme mensen?

Geloof het of niet, maar het aantal mensen dat arm is in Nederland is na een jarenlange daling weer aan het stijgen. Vanaf 2000 liep het aantal arme gezinnen behoorlijk af. Echter vanaf de start van de crisis in 2008 is het aantal arme huishoudens weer behoorlijk gestegen. Het aantal arme mensen is dus sterk afhankelijk van de groei van de economie. 

Hoeveel mensen zijn arm in andere landen?

Zoals gezegd leeft in Nederland ongeveer 8% van de mensen in Nederland in armoede. Dit valt echter nog enorm mee als je het vergelijkt met andere landen. Vooral in Afrika is de armoede veel hoger. Hieronder zie je een overzicht van een aantal grote landen met de armoede per land. 

Land Bevolking onder armoedegrens (%)
Tsjaad 80
Nigeria 70
Mexico 54
Afghanistan 36
Spanje  21
België 13
Polen 11
Frankrijk 9
Zwitserland 6

Bekijk naast wanneer ben je arm ook:
Wanneer ben je rijk
Wanneer vakantiegeld
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer begint de uitverkoop