Wanneer ben je precies bejaard?

De meeste mensen vinden het niet leuk om ouder te worden. Tegenwoordig worden we gelukkig allemaal een stuk ouder dan 100 jaar geleden en voelen we ons ook steeds langer jong. Maar wanneer ben je eigenlijk bejaard? 

Bejaard is een subjectief begrip. Vroeger werden er mensen mee aangeduid die ouder zijn dan 65, maar tegenwoordig voelt deze leeftijdsgroep zich in de meeste gevallen helemaal niet aangesproken tot de term bejaard. Bejaardheid wordt tegenwoordig dan ook vaak geassocieerd met mensen van 65 jaar of ouder die grote lichamelijk ongemakken hebben als gevolg van hun leeftijd. Daarom hebben ze vaak hulpmiddelen als een looprek, rollator of wandelstok nodig. Ook het horen en zien kan rond deze leeftijd snel afnemen waardoor je eerder hulpbehoevend bent. Dat kan bij sommige mensen dus al zijn als ze 65 zijn, maar soms is iemand nog lang geen bejaard als ze 75 zijn. 

Wanneer bejaardentehuis

Tegenwoordig wonen ouderen ook veel langer thuis en gaan ze steeds later naar een bejaardentehuis / verzorgingstehuis. Op dit moment wonen 6 op de 7 ouderen van 80 jaar of ouder nog thuis. De gemiddelde leeftijd in een bejaardentehuis voor mannen is 82 jaar en voor vrouwen zelfs 86 jaar. 

Is bejaarde een scheldwoord?

Tegenwoordig gaan er veel stemmen op om het woord bejaarde helemaal niet meer te gebruiken omdat het zo'n negatieve lading heeft. Bij bejaarden denken jongeren vaak aan 80 jarige mensen die eventueel niet zonder hulp kunnen. Dit is niet terecht omdat veel van de 80-jarigen zich tegenwoordig prima nog kan redden. Er gaan dan ook stemmen op om het woord bejaarden te vervangen door senioren. 

Bekijk naast wanneer ben je bejaard ook:
Wanneer is iets antiek
Wanneer ben je rijk
Wanneer is een auto een oldtimer
Wanneer zijn de meeste mensen jarig