Wanneer ben je precies gameverslaafd?

Begin jaren '80 kwamen de eerste video gamecomputers grootschalig op de markt. Sindsdien zijn videogames niet meer weg te denken. Elk jaar worden videogames dan ook mooier en geanvanceerder. Veel jongeren spenderen dan ook veel vrije uurtjes achter de computer. Wat veel mensen echter niet weten is dat gamen net zo verslavend kan zijn als bijvoorbeeld gokken of roken. Er zijn dan ook steeds meer jongeren serieus gameverslaafd. Maar wanneer ben je precies gameverslaafd? 

 

 

Of je gameverslaafd bent hangt niet af van hoeveel uur je spendeert aan gamen. Er zijn namelijk veel mensen die in een bepaalde periode heel veel gamen en dan soms weken niet. De gameverslaving zit voornamelijk in het feit of je er zonder kan of niet. 

Iemand is gameverslaafd als je aan onderstaande kenmerken voldoet:
- Als games je dagelijkse gevoel, gedachten en activiteiten beheersen. 
- Als je door het spelen van games negatieve gevoelens wilt uitbannen
- Als het spelen van games belangrijker is dan sociaal contact
- Als je in paniek raakt als je niet kunt gamen
- Als het je niet meer lukt om te stoppen of te minderen
- Als werk of studie in gevaar worden gebracht door het gamen

Hoeveel mensen zijn er gameverslaafd?

In Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen mensen die regelmatig gamen. Het aantal mensen met een gameverslafing groeit elk jaar behoorlijk. Naar schatting zijn er nu zo'n 25 tot 30.000 mensen die een serieuze gameverslaving hebben. Elk jaar zijn er zo'n 750 tot 1.000 mensen die zich laten behandelen voor hun gameverslaving. In vergelijking: in Nederland zijn op dit moment zo'n 40.000 mensen verslaafd aan gokken. 

Wat moet je doen als je gameverslaafd bent?

In Nederland zijn er gelukkig een aantal goede instanties waar je je kunt melden als je denkt dat je gameverslaafd bent. Door middel van intensieve begeleiding zullen ze proberen om je van je verslaving af te helpen. Denk overigens niet dat je dit zelf kunt. Een gameverslaving is net zo ernstig als andere verslavingen. 

Bekijk naast wanneer ben je gameverslaafd ook:
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer helm op scooter
Wanneer ben je verslaafd aan roken
Wanneer is internet uitgevonden