Wanneer ben je nu precies verslaafd aan roken?

Veel mensen die niet dagelijks roken, slechts 1 sigaret per dag of op alleen feestjes roken vinden vaak van zichzelf dat ze niet verslaafd zijn. Wanneer je verslaafd bent of niet hangt echter niet af van het aantal sigaretten dat je rookt. Iemand is namelijk verslaafd als hij/zij regelmatig geestelijk behoefte heeft aan een sigaret. Roken is namelijk (zeker in het begin) veel meer een geestelijke verslaving dan een lichamelijke verslaving. Wanneer je regelmatig zin hebt om te roken dan ben je min of meer al verslaafd. Naarmate je steeds meer gaat roken, dan wordt het stoppen ook moeilijker en ben je dus zwaarder verslaafd. 

 

 

Hoeveel mensen roken in Nederland?

In Nederland rookt ongeveer 22% van de mensen dagelijks. Het grootste gedeelte van de mensen rookt dus niet. Er roken meer mannen in Nederland dan vrouwen. Ongeveer 26% van de mannen rookt en ongeveer 20% van de vrouwen rookt. 

Gaan er steeds meer of minder mensen roken?

Het percentage rokers neemt in Nederland al jaren af. Zo rookte zo'n 15 jaar geleden bijvoorbeeld nog bijna 30% van de Nederlanders dagelijks een sigaret. Dit is mede te danken aan het horeca rookverbod. 

Hoeveel mensen roken er in andere landen?

Het percentage rokende Nederlanders is gemiddeld binnen de Europese Unie. De meeste rookverslaafden zijn te vinden in Letland. Hier rookt bijvoorbeeld bijna 50% van de mannen elke dag. Ook in Polen en Hongarije is het percentage rokers erg hoog. De minste verslaafden vind je in Zweden. Hier rookt slechts 10% van de mannen en 12% van de vrouwen. 

Wat kun je doen wanneer je verslaafd bent aan roken?

Als je verslaafd bent aan roken dan is het vaak heel lastig om te stoppen. Wij hebben de 5 beste tips op een rij gezet:

1. Stop radicaal. Minderen heeft geen zin
2. Ga veel sporten - dat verzet je gedachten
3. Beloon jezelf als je een mijlpaal bereikt
4. Zorg voor ontspanning en vermijd stress
5. Doe het samen met anderen 

Als het toch niet lukt om te stoppen, dan zijn er op internet allerlei middelen die je kunnen helpen. Denk aan nicotinepleisters of speciale kauwgom. Ook kun je professionele hulp zoeken in een kliniek. 


Bekijk naast wanneer ben je verslaafd aan roken ook:
Wanneer ben je volwassen
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer begint de uitverkoop
Wanneer ben je gameverslaafd