Wanneer moet je een helm dragen op een scooter?

Het aantal scooters neemt in Nederland snel toe. Dit komt vooral doordat een scooter in de stad tegenwoordig een stuk sneller is dan de auto. De meeste mensen dragen uit voorzorg altijd een helm op een scooter. Dit is echter niet altijd verplicht. Wanneer je op een scooter zit die harder gaat dan 25 km/uur moet je altijd een helm dragen. Op een scooters of bromfiets met een maximum van 25 km/uur hoef je geen helm te dragen

Wanneer weet je of een scooter harder gaat dan 25 km/uur?

Alle brommers en scooters die harder gaan dan 25 km/uur moeten verplicht een een geel kenteken hebben. Scooters met een maximum van 25 km/uur hoeven dit niet.

 

Wat is de boete als je geen helm op hebt?

Als je zonder helm op een scooter wordt aangehouden door de politie dan krijg je onherroepelijk een bekeuring. De bekeuring voor het niet dragen van een helm is fors, namelijk 90 euro. Deze boete geldt overigens ook voor een passagier van de scooter. 

Wat is een goede helm?

In principe is een helm die je bij een brommer of scooter winkel koopt goedgekeurd. Pas op met het kopen van een tweedehands helm. Een helm die namelijk hard is gevallen kan (bijna) onzichtbaar beschadigd zijn waardoor de beschermende structuur van de helm niet meer goed werkt. 


Bekijk naast wanneer helm op scooter ook:
Wanneer stop je met groeien
Wanneer ben je volwassen
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer ben je alcoholist