Wanneer is alcohol precies uit je bloed verdwenen?

Wanneer je alcohol drinkt dan wordt dat opgenomen in je bloed. Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe meer alcohol in het bloed wordt opgenomen, des te groter de effecten. Na verloop van tijd verdwijnt de alcohol weer uit je bloed en ben je weer nuchter. Maar na hoelang is de alcohol uit je bloed verdwenen? Hoe snel alcohol uit je bloed is verdwenen hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van je gewicht en de hoeveelheid alcohol je hebt gehad. Uit onderzoek blijkt echter dat het ongeveer 1,5 tot 2 uur duurt voordat 1 glas bier/wijn uit je bloed is verdwenen.

 

 

Hoe lang duurt het wanneer 10 glazen alcohol uit je bloed zijn?

Als je om 22.00 uur bent begonnen met alcohol drinken en je hebt 10 glazen bier gehad dan duurt het ongeveer 15 uur voordat alle alcohol uit je bloed is verdwenen. De volgende morgen om 9.00 uur ben je dus nog steeds niet 100% nuchter en mag je nog niet autorijden. Vooral beginnende bestuurders die minder alcohol in hun bloed mogen hebben als ze rijden lopen het risico op een bekeuring bij een alcoholcontrole.

Wat is van invloed op de snelheid waarmee alcohol uit het bloed verdwijnt?

Zoals gezegd zijn er een aantal dingen die van invloed zijn op de snelheid waarmee alcohol uit je bloed verdwijnt. Hieronder zetten we dit op een rij:

 1. Gezondheid
  Alcohol verdwijnt sneller uit het bloed bij gezonde mensen. Dit heeft te maken met dat je lichaam zich volledig kan instellen op het afbreken van de alcohol.
 2. Geslacht
  Uit onderzoek is gebleken dat alcohol eerder bij mannen dan bij vrouwen uit het bloed is verdwenen
 3. Gewicht
  Omdat het percentage alcohol ten opzichte van bloed bij zware mensen lager is, zal de alcohol bij zware mensen eerder uit het bloed verdwijnen.
 4. De snelheid van drinken
  Als je snel veel alcohol drinkt dan heeft het lichaam (lever) meer tijd nodig om de alcohol uit het bloed te doen verdwijnen

Kun je wat doen om alcohol sneller uit je bloed te laten verdwijnen?

Veel mensen denken dat wanneer ze 's ochtends veel water drinken de alcohol sneller uit het bloed verdwijnt. Dit is absoluut niet waar. Alcohol wordt voor 95% afgebroken door de lever. De lever heeft gewoon tijd nodig om de alcohol (gif) uit het bloed te filteren. Er is eigenlijk niets waarmee je dit proces kunt versnellen.


Bekijk naast wanneer is alcohol uit je bloed ook:
Wanneer ben je verslaafd aan roken
Wanneer ben je volwassen
Wanneer schaamhaar
Wanneer seksuele voorlichting