Wanneer is de eerste telefoon uitgevonden?

Je kunt je tegenwoordig geen leven zonder telefoon meer voorstellen. Veel dingen draaien tegenwoordig om de mobiele telefoon die je gewoon in broekzak hebt. Vroeger was dat uiteraard heel anders. Toen bestond de mobiele telefoon nog niet en had je alleen een vaste telefoon. En daarvoor bestond er zelfs een tijd dat er helemaal geen telefoon was. Maar wanneer is de telefoon precies uitgevonden? Geloof het of niet, maar de telefoon werd al in de 19e eeuw uitgevonden. Namelijk in 1860. 

 

 

Wie heeft de telefoon uitgevonden?

Er gaan verschillende verhalen rond over degene die de telefoon heeft uitgevonden. Vele mensen beschouwen Alexander Graham Bell als de uitvinder van de telefoon, maar dat is echter niet waar. Alexander Graham Bell was wel de eerste die in 1876 patent op de telefoon vastlegde. Het was echter de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis die al in 1860 voor het eerst voor elkaar kreeg om mondelinge boodschappen over een afstand over te brengen. Reis was tevens de bedenker van de naam: de Telephon. Zijn toestellen waren echter heel onpraktisch en dit sloeg nooit goed aan. In 1871 slaagde Antonio Meucci er ook in om een telefoonverbinding tot stand te brengen. Het lukte hem echter niet om het benodigde geld voor een patent aanvraag bij elkaar te krijgen. Pas in 1876 lukte het Bell dus wel om patent aan te vragen. In 1877 richtte Bell meteen de Bell Telegraph Company op. Dit bedrijf zou later één van de grootste telefoniebedrijven worden.

Wanneer kwam de telefoon naar Nederland?

Op 1 juni 1881 opende De Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij zijn deuren in Amsterdam. Er waren toen slechts 49 aansluitingen. In 1895 konden we in Nederland voor het eerst naar België bellen. En in 1897 werd de eerste automatische telefooncentrale geopend.

Wanneer is de mobiele telefoon uitgevonden?

In Nederland heeft bijna iedereen van 12 jaar of ouder een mobiele telefoon. Deze ontwikkeling is razendsnel gegaan. In 1995 had bijvoorbeeld nog maar 3% van de bevolking in Nederland een mobiele telefoon. Toch bestaat de mobiele telefoon al behoorlijk lang. Zo gebruikten Amerikaanse en Engelse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog al mobiele telefoons. In 1973 verscheen het eerste voorbeeld van een echte mobiele telefoon. Die was zo groot als een baksteen en had een enorme antenne. In 1992 verscheen in Nederland de mobiele telefoon zoals wij die nu ongeveer kennen. Tegenwoordig ontwikkelen de telefoon zich steeds sneller en kunnen we veel meer met onze mobiele telefoon dan 5 jaar geleden. Een telefoon is tegenwoordig meer een computer dan een echte telefoon. 


Bekijk naast wanneer is de telefoon uitgevonden ook:
Wanneer is een stad een stad
Wanneer stop je met groeien
Wanneer winterbanden
Wanneer is het avond