Wanneer is het precies najaar?

We kennen 4 seizoenen. De lente, zomer, herfst en winter. Het najaar is een ander woord voor de herfst. Het begin van het najaar staat dan ook gelijk met het begin van de herfst.  Dit is de start van een periode met kouder weer, veel regen en wind. Het najaar kent drie maanden, september, oktober en november. Het najaar begint in Europa bijna altijd op dezelfde datum, namelijk op 22 of 23 september. We hebben het dan over het begin van het astronomische najaar. 

 

 

Waarom begint het najaar altijd op deze datum?

Als het najaar begint dan staat de zon exact recht boven de evenaar. Dit betekent dat de dag en nacht in Nederland precies even lang duren. Na deze datum zijn de nachten langer dan de dagen. 

Waarom wordt het najaar genoemd?

De natuur komt in het najaar bijna helemaal tot stilstand. Er zijn nog maar heel weinig bloemen die bloeien en ook gewassen op het land groeien niet meer. Deze periode wordt dan ook al van oudsher door boeren als het einde van het jaar gezien. In het najaar maak je je klaar voor de winter. En in vroegere tijden gingen mensen pas in de lente (voorjaar) weer wat doen. 

Hoe lang duurt het najaar?

Het najaar duurt altijd 3 maanden. Het astronomische einde van het najaar is op 21 december. Dit is de start van de winter. 

Bekijk naast wanneer is het najaar ook:
Wanneer begint de zomer
Wanneer begint de lente