Wanneer is iets precies antiek?

Antiek is een de verzamelnaam voor oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen. Maar wanneer is iets antiek? Er worden namelijk vaak discussies gevoerd of iets antiek is of niet. Iets mag in ieder geval pas antiek genoemd worden als het door mensenhanden is gemaakt. En daarnaast kun kun je stellen dat iets pas antiek genoemd mag worden als het minimaal 100 jaar oud is. Dat geldt overigens niet voor alle objecten. In enkele gevallen is een voorwerp al antiek als het 95 of zelfs 75 jaar oud is. Een boek mag bijvoorbeeld al antiek worden genoemd als het 75 jaar oud is. Een oude tafel mag pas antiek worden genoemd als het 100 jaar oud is. 

Wat is het verschil tussen antiek en kunst?

Er zijn ook vaak discussies over wanneer iets kunst is en wanneer antiek. Bij antiek kun je stellen dat er vaak uitstekend vakmanschap aan ten grondslag ligt en is de ouderdom belangrijker dan de kunstzinnige waarde. Bij echte kunst is dat niet zo. Dan is de kunst belangrijker dan de ouderdom. Zo is een schilderij van Vincent van Gogh bijvoorbeeld zowel antiek als kunst. Maar in dit geval is de kunstwaarde veel hoger dan de antieke waarde. Bij een 200 jaar oud schilderij van een onbekende schilder zal de antieke waarde hoger liggen. 

Waar wordt het begrip antiek vaak voor gebruikt?

Wanneer je het hebt over antiek dan heb je het vaak over bepaalde objecten. Enkele veelvoorkomende soorten van antiek zijn de volgende. 

- schilderijen
- tafels
- stoelen
- kasten
- klokken
- horloges
- tapijten
- aardewerk
- sieraden
- munten
- glas
- gereedschap
- keukengerei
- reclame objecten
- speelgoed
- porselein

Hoe weet je wanneer iets antiek is?

Je kunt op veel verschillende plekken antiek kopen. Bijvoorbeeld op een (online) veiling, op een rommelmarkt of bij een antiquair. Maar hoe weet je nou of hetgeen je wilt kopen ook echt antiek is? Hieronder volgen een aantal tips. 

- kijk goed op het object of je een jaartal kan ontdekken
- vraag om een taxatierapport
- zoek op internet of je informatie kunt vinden over het object
- kijk goed of er kwalitatief goede materialen zijn gebruikt
- let op de afwerking van het object


Bekijk naast wanneer is iets antiek ook
Wanneer ben je rijk
Wanneer is een auto een oldtimer
Wanneer zijn de meeste mensen jarig
Wanneer is internet uitgevonden