Wanneer is het internet precies uitgevonden?

Ongeveer 95% van de Nederlandse huishoudens heeft beschikking over een internet aansluiting. Dat is het hoogste percentage in Europa. We kunnen ons dan ook geen dag meer voorstellen zonder internet. Onze hele maatschappij is er inmiddels op afgestemd. Dat is best gek als je bedenkt dat het algemene internet eigenlijk pas sinds het einde de jaren 90 van de vorige eeuw werd gelanceerd. Toch bestaat het internet al best lang. Al in 1957 werd namelijk de basis gelegd voor het netwerk dat is uitgegroeid tot het huidige internet. 

Wie heeft het internet uitgevonden?

Het is heel lastig om te bepalen wie het internet heeft uitgevonden. Dit komt omdat er vanaf de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw door diverse partijen werd gewerkt aan systemen die aan de basis liggen van ons internet. Toch worden tegenwoordig Tim Berners-Lee en Robert Cailliau gezien als de uitvinders van het huidige internet. Zij begonnen in 1991 het World Wide Web project waarbij ze de software schreven en die software vrijelijk aan de wereld beschikbaar stelden. Pizzaketen de Pizza Hut was in 1994 een van de eerste bedrijven ter wereld die het World Wide Web commercieel zag zitten door de mogelijkheid te bieden om bestellingen online te doen. In 1996 was het internet algemeen bekend bij het grote publiek, maar werd de term over het algemeen gebruikt als synoniem voor het World Wide Web.

Wanneer kwam het internet naar Nederland?

Piet Beertema was op 17 november 1988 de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot internet. Of eigenlijk tot het NSFnet, zoals het toen nog heette. Nederland was wereldwijd, na de Verenigde Staten, het tweede land dat werd aangesloten op het internet. Het was toen echter nog niet publiekelijk toegankelijk. Pas op 1 mei 1993 ging XS4ALL open voor het publiek, maar alleen de echte pioniers maakten hier toch nog maar gebruik van. Vanaf 1 januari 1996 begon VuurWerk Internet met het aanbieden van webhosting en domeinnaamregistratie. Vanaf die tijd is het heel hard gegaan met het internet in Nederland. 


Bekijk naast wanneer is internet uitgevonden ook:
Wanneer is de telefoon uitgevonden
Wanneer ben je gameverslaafd
Wanneer ben je rijk
Wanneer overstappen zorgverzekering