Wanneer is precies Ramadan?

Ramadan is de naam van de negende maand in de Islamistische kalender. Het wordt ook wel de vastenmaand genoemd. Moslims eten in deze maand niet van zonsopgang tot zonsondergang. De Ramadan is voor moslims overal in de wereld een hele belangrijke maand. Het vasten in deze maand is verplicht voor alle moslims, behalve voor mensen die dit om een bepaalde reden fysiek niet aankunnen. Maar wanneer is de Ramadan eigenlijk? Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, duurt een maand 29 a 30 dagen en zijn er 354 dagen in een jaar en is daarom 11 dagen korter dan de westerse kalender. Het begin van de Ramadan is dus altijd afhankelijk van de stand van de maan en om deze reden is het altijd even uitzoeken wanneer de Ramadan begint en eindigt. Bekijk hieronder wanneer de Ramadan de komende jaren is: 

 

Wanneer is Ramadan de komende jaren

Zoals gezegd is het begin van de Ramadan altijd afhankelijk van de stand van de maan. De exacte datum voor de Ramadan kan dus niet ver van tevoren worden vastgesteld. De data voor Ramadan zoals hieronder aangegeven zijn dan ook een schatting:

2015: 18 juni t/m 16 juli
2016: 6 juni t/m 5 juli
2017: 27 mei t/m 24 juni
2018: 16 mei t/m 14 juni
2019: 6 mei t/m 3 juni
2020: 24 april t/m 23 mei
2021: 11 augustus t/m 9 september

Wanneer is het Suikerfeest?

Het Suikerfeest is de islamitische feestdag die volgt op de Ramadan. Tijdens het Suikerfeest wordt de vastenmaand afgesloten. Het Suikerfeest is altijd de dag na de laatste dag van de Ramadan. Het Suikerfeest duurt altijd 3 dagen. 


Bekijk naast wanneer is Ramadan ook:
Wanneer is het offerfeest
Wanneer is het Kerst
Wanneer is het Koningsdag
Wanneer is het Moederdag
Wanneer is het Vaderdag