Vanaf wanneer zet je de kerstboom op?

Er zijn in Nederland en België geen echte regels over wanneer je de kerstboom opzet. In principe kan iedereen dat zelf bepalen. Maar doordat wij op 5 december Sinterklaas vieren wachten de meeste mensen met het zetten van de kerstboom tot het eerste weekend na Sinterklaas. De steden en gemeenten die een kerstboom op een plein zetten, wachten ook altijd tot Sinterklaas voorbij is. 

 

 

Is dat altijd zo geweest?

Vroeger was het traditie om de kerstboom te zetten als onderdeel van kerstavond. Overdag haalden mensen dan een kerstboom in huis die 's middags versierd werd. Na het versieren van de kerstboom werd er dan gegeten en gedronken. Inmiddels willen mensen vaak veel eerder al de kerstsfeer in huis halen en zetten ze al begin december de kerstboom neer. 

Wanneer zetten ze de kerstboom in andere landen?

In andere landen wordt natuurlijk geen Sinterklaas gevierd en dus zie je dat in andere landen vaak al een week eerder (of nog eerder) een kerstboom wordt neergezet. Zo zie je in Duitsland bijvoorbeeld al eind november de eerste kerstbomen in de huizen staan. In Amerika wachten ze vaak tot na Thanksgiving met het in huis halen van de kerstboom. De dag na Thanksgiving heeft heel Amerika namelijk vrij  en is het traditie om met het winkelen voor Kerstmis te beginnen. Thanksgiving is altijd in de laatste week van november. 

Wanneer kerstboom opruimen?

Net zoals het niet echt bepaald is wanneer je een kerstboom opzet, is het eigenlijk ook helemaal aan jezelf om te bepalen wanneer je de kerstboom weer opruimt. De meeste mensen kiezen er echter voor om de kerstboom tot na Oud en Nieuw te laten staan. Vooral omdat dit gezellig is. Ook zijn er veel mensen die wachten met het opruimen van de kerstboom tot Driekoningen. Dit is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Volgens veel mensen brengt het ongeluk als je de kerstboom na Driekoningen nog in huis hebt staan. 


Bekijk naast wanneer kerstboom zetten ook:
Wanneer is het Kerst
Wanneer is Sinterklaas
Wanneer schoen zetten
Wanneer is Allerheiligen