Wanneer ben je in de overgang?

Iedere vrouw moet er vroeg of laat aan geloven; de overgang. Bij de ene vrouw begint dit al op jonge leeftijd en bij de andere pas op veel latere leeftijd.  Gemiddeld begint de overgang als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent. Veel vrouwen weten echter niet dat ze in de overgang zijn. 

 

 

Wanneer weet je dat je in de overgang bent?

Veel vrouwen hebben vaak niet door dat ze al in de overgang zijn. In het begin van de overgang menstrueer je namelijk nog wel vaak, terwijl je hormoonhuishouding al enorm aan het veranderen is. Hieronder staan een aantal punten waaraan je kunt zien dat je overgang is begonnen:

- Verandering in je hormoonhuishouding
- Onregelmatig ongesteld
- Opvliegers 
- Je wordt dikker
- Vermoeidheid
- Verlaagde libido
- Haaruitval
- Misselijk
- Vaker hoofdpijn 

Is het genetisch bepaald wanneer je in de overgang komt?

Je kunt er van uitgaan dat de meeste vrouwen op ongeveer dezelfde leeftijd in de overgang raken als hun moeder en zussen. Dit wijst op een genetische factor voor de overgang. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op. Wanneer je moeder dus op late leeftijd in de overgang is geraakt, is de kans groot dat dit bij jou ook zal gebeuren. 

Welke dingen beïnvloeden nog meer wanneer je in de overgang komt?

Onderzoek heeft aangetoond dat ook roken een belangrijke oorzaak is voor de leeftijd waarop je in de overgang komt. Vrouwen die roken komen gemiddeld 2 jaar in de overgang als niet rooksters.

Kom je op een latere leeftijd in de overgang wanneer je de pil blijft slikken?

Ook vrouwen die de pil blijven doorslikken komen in de overgang. De klachten van de overgang zijn dan wel vaak minder erg. Het is wel verstandig om altijd met je huisarts te overleggen als je van plan bent om de pil te blijven doorslikken. 

Bekijk naast wanneer overgang ook:
Wanneer is moederdag
Wanneer heb je koorts