Wanneer krijg je precies schaamhaar?

Schaamhaar is lichaamsbeharing dat pas vanaf de puberteit groeit. Het wordt schaamhaar genoemd omdat het groeit rond de schaamstreek. Wanneer schaamhaar begint te groeien verschilt enorm. Bij sommige jongeren begint schaamhaar al rond 9 jaar te groeien, bij andere kan het wel tot 16 jaar duren voordat het begint te groeien. Gemiddeld begint de groei van schaamhaar rond je twaalfde jaar. 

 

Wie krijgen eerder schaamhaar, jongens of meisjes?

Meisjes krijgen over het algemeen eerder schaamhaar als jongens. Bij meisjes is de gemiddelde leeftijd dat schaamhaar begint te groeien ongeveer 11 of 12 jaar. Bij jongens is dat 13 of 14 jaar. 

Wanneer is schaamhaar uitgegroeid?

In principe groeit schaamhaar gedurende je hele puberteit. Dus als je in het begin van je pubertijd weinig schaamhaar hebt, kan dat aan het einde van je puberteit heel anders zijn. Daarnaast neemt lichaamsbeharing gedurende je leven eigenlijk alleen maar toe. 

Schaamhaar scheren

Het is vanaf de jaren 90 in de mode om schaamhaar weg te scheren. Tegenwoordig zijn er op de markt dan ook veel apparaten te koop die gemaakt zijn voor het veilig verwijderen van schaamhaar. In andere culturen is veel schaamhaar juist weer in de mode. Vooral in Aziatische landen wordt veel schaamhaar als aantrekkelijk beschouwd. 


Bekijk naast wanneer schaamhaar ook:
Wanneer ben je volwassen
Wanneer helm op een scooter
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer seksuele voorlichting