Wanneer kun je jouw kind seksuele voorlichting geven?

Kinderen zijn tegenwoordig steeds eerder seksueel actief. Het is daarom dan ook belangrijk dat je kinderen op het juiste moment seksuele voorlichting geeft. Doe je dit namelijk te laat dan kan dat grote gevolgen hebben. Maar wanneer is het juiste moment voor seksuele voorlichting? Houdt bij die bepaling rekening mee dat kinderen vanaf ongeveer 7 jaar weten dat je geslachtsgemeenschap moet hebben om kinderen te krijgen en dat ze vanaf 9 jaar weten dat mensen ook om andere redenen seks hebben. De gemiddelde leeftijd waarop de meeste mensen hun kinderen seksuele voorlichting geven is tegenwoordig tussen de 12 en 14 jaar. 

Geven we nu eerder of later seksuele voorlichting als vroeger?

Zoals gezegd zijn kinderen tegenwoordig veel eerder seksueel actief dan vroeger. Zo waren jongeren bijvoorbeeld in de jaren 50 van de vorige eeuw gemiddeld 19 jaar toen ze het voor het eerst deden. In de jaren 80 was die leeftijd al gedaald naar 17 jaar en tegenwoordig gaan jongeren al op een gemiddelde leeftijd van 16 jaar voor het eerst met iemand naar bed. Het is daarom ook belangrijk dat kinderen op tijd seksuele voorlichting krijgen.

Wat vertel je tijdens seksuele voorlichting?

Veel ouders weten vaak niet zo goed wat ze moeten vertellen wanneer ze seksuele voorlichting geven. Vaak gaat het alleen over hoe een en ander in zijn werk gaat en dat je er om denkt dat je het veilig doet (met condoom). Maar vaak vergeten ouders ook informatie te geven over hoe je moet reageren als er iets tegen je zin gebeurt of hoe je moet reageren als de ander niet wil. Tegenwoordig is dat namelijk wel net zo belangrijk. Kinderen weten door internet in de meeste gevallen namelijk al op jonge leeftijd hoe het werkt. Ze zoeken echter vaak geen informatie over wat ze moeten doen als ze in een minder leuke seksuele situatie terechtkomen.

Bekijk naast wanneer seksuele voorlichting ook:
Wanneer ben je volwassen
Wanneer helm op een scooter
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer schaamhaar