Wanneer zijn in Nederland de meeste mensen jarig?

In Nederland wonen meer dan 17 miljoen mensen. Dat zijn een hoop verjaardagen per jaar! Maar op welke dag zijn in Nederland nu de meeste mensen jarig? Gelukkig houdt het CBS (Centraal bureau voor de statistiek) al jaren deze statistieken bij. Daarom weten we dat in Nederland de meeste kinderen in september worden geboren. De meest voorkomende geboortedatum is 24 september, dus dan zijn ook de meeste mensen jarig.

   

Hoe komt het dat de meeste mensen op 24 september jarig zijn?

De meeste kinderen worden verwekt in december. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 9% van alle kinderen wordt verwekt in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dit betekent dus dat 9 maanden later ook de meeste kinderen worden geboren. Dat mensen meer seks hebben in december heeft volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of the Royal Society of Medicine te maken met de korte dagen en langen nachten en met de grote hoeveelheid feesten en drankgebruik in december. 

Wanneer zijn de minste mensen jarig?

De minste kinderen worden geboren in het voorjaar. In augustus worden namelijk de minste kinderen verwekt, waardoor naar schatting slechts 2% van alle mensen in april jarig is. Toch is 1 januari de dag dat de minste mensen jarig zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de beperkte bezetting in ziekenhuizen. Hierdoor worden bevallingen die om medische redenen in het ziekenhuis moeten plaatsvinden vaak een dag vervroegd of uitgesteld. 

Wanneer zijn in het buitenland de meeste mensen jarig?

Uit onderzoek blijkt dus dat de meeste kinderen worden verwekt tijdens de wintermaanden. Als het warm is hebben mensen minder zin in seks en dus worden er dus in deze periode ook minder kinderen verwekt. In landen met een groot verschil in zomer en winter zien we eigenlijk overal hetzelfde beeld. De meeste mensen zijn daar ook jarig in september. In landen met een minder groot verschil tussen winter en zomer, is deze trend minder goed waarneembaar. 


Bekijk naast wanneer zijn de meeste mensen jarig ook:
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer begint de uitverkoop
Wanneer ben je verslaafd aan roken