Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik mag eigenlijk niet in een tuin ontbreken. De prachtige struik trekt veel vlinders aan en bloeit vaak weelderig. Het is daarbij wel belangrijk dat je een vlinderstruik goed snoeit. Snoei je te vroeg in het jaar dan is er de kans dat de plant voor een groot deel invriest. Snoei je te laat, dan zal de plant minder mooi bloeien.

De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is:
Vanaf begin maart tot en met eind april. 

 

 

Hoe snoei je een vlinderstruik?

Een vlinderstruik mag je elk jaar rigoureus snoeien. Een vlinderstruik bloeit namelijk op jonge takken en de snoei van oude takken bevordert de bloei op de jonge takken. Het beste is als u om het jaar de oude takken volledig weg snoeit, maar je kunt er ook voor kiezen om de vlinderstruik tot op de bodem weg te snoeien, maar zorg er voor dat je altijd net boven de jonge scheuten gaat snoeien. 

Moet je een vlinderstruik ook snoeien na de bloei?

Als je wilt kun je een vlinderstruik ook snoeien na de bloei. Deze snoei is dan echter alleen bedoeld om de bruin geworden bloemen te verwijderen. Je kunt nu geen diepe snoei doen. Als je na de bloei te rigoureus snoeit heeft de plant te weinig bescherming tegen de vorst en is er kans op bevriezing. 


Bekijk naast wanneer vlinderstruik snoeien ook:
Wanneer buxus snoeien
Wanneer rozen snoeien
Wanneer storm