Wanneer zijn precies de ijsheiligen?

Veel tuinders kijken elk jaar weer uit naar de ijsheiligen. Volgens een volkswijsheid kunnen na ijsheiligen namelijk de planten en zaden weer de grond in. De kans op nachtvorst is na ijsheiligen namelijk verkeken. Ijsheiligen valt elk jaar in dezelfde periode. De ijsheiligen zijn van 11 t/m 15 mei. 

 

 

Waar komt de naam ijsheiligen vandaan?

Ijsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen die in de periode van 11 tot en met 15 mei worden herdacht. Zo wordt bijvoorbeeld op 15 mei Sophie van Rome herdacht. Ze was de beschermvrouwe tegen nachtvorst.

Waarom is ijsheiligen belangrijk voor boeren en tuinders?

De datum van ijsheiligen is voor boeren in Nederland al vele eeuwen erg belangrijk. Na ijsheiligen is de kans op (strenge) nachtvorst zo goed als verkeken en daarom is het veilig om zaden te poten. Ook planten die niet tegen nachtvorst kunnen, mogen na ijsheiligen weer naar buiten en in de tuin.

Kan het na ijsheiligen echt niet meer vriezen?

Hoewel de kans klein is, gebeurd het toch nog regelmatig dat er na ijsheiligen op sommige plekken lokaal nachtvorst is. Zo vroor het in 2008 nog in de nacht van 23 juni. Alleen juli en augustus vriest het in Nederland nooit.

Bekijk naast wanneer zijn de ijsheiligen ook:
Wanneer narcissen planten
Wanneer tulpenbollen planten
Wanneer coniferen planten 
Wanneer lavendel planten