Wanneer is het precies Chanoeka?

Chanoeka is een joods feest en wordt ook wel het feest van de lichtjes genoemd. Tijdens het feest wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 v.Chr herdacht. Chanoeka duurt in totaal 8 dagen en vindt elk jaar in december plaats. De datum is echter niet altijd gelijk. Het feest begint namelijk altijd op de 24e dag van de joodse maand Kislev. Hieronder volgt een overzicht wanneer Chanoeka precies plaatsvindt: 

Wanneer is Chanoeka:

Jaar Datum
2017 13 t/m 20 december
2018 3 t/m 10 december
2019 23 t/m 30 december
2020 11 t/m 18 decemberHoe wordt Chanoeka gevierd?

Wanneer het Chanoeka is dan wordt dat onder andere gevierd door kaarsen op een kandelaar (de Chanoeka kandelaar) aan te steken. Op de eerste dag één kaarsje, op de tweede dag twee, enz. totdat op de achtste dag alle kaarsen branden. In het midden van de kandelaar is plaats voor de negende kaars waarmee de andere kaarsen worden aangestoken. Terwijl thuis de Chanoeka voor het raam staat te stralen, worden in het gezin vaak spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt.

Zijn Joden in Nederland vrij met Chanoeka?

Chanoeka is in Nederland geen officiele feestdag en dus is het ook niet gebruikelijk dat je vrij bent van werk of school. Wel nemen veel Joodse werknemers zelf in deze periode vrij om Chanoeka te vieren. 

Wordt Chanoeka uitbundig gevierd?

Volgens de joodse wet is Chanoeka een belangrijk onderdeel van het geloof, maar geen zwaartepunt. De belangrijkste Joodse feestdag Jom Kipoer dat in september plaatsvindt. Toch wordt Chanoeka wel steeds vaker uitgebreid gevierd. Chanoeka begint namelijk uit te groeien tot de joodse tegenhanger van het Christeklijke Kerstfeest. 

Bekijk naast wanneer is Chanoeka ook:
Wanneer is thanksgiving
Wanneer is Valentijn
Wanneer is moederdag
Wanneer is Koningsdag