Wanneer geef je je kind oorbellen?

Als je een dochter hebt dan zal ze naar alle waarschijnlijkheid vroeg of laat gaan vragen of ze ook oorbellen mag. Uiteraard zal ze dan ook gaatjes in haar oren moeten laten schieten. Veel ouders worstelen dan met de vraag of hun dochter wel oud genoeg is en of ze niet te jong is. Sommige mensen kiezen er voor om hun kind al oorbellen te geven als ze nog een baby zijn. Andere mensen wachten liever tot hun dochter bijvoorbeeld minimaal 10 jaar oud is. De gemiddelde leeftijd dat meisjes in Nederland gaatjes in hun oren krijgen is ongeveer 7 jaar. 

Is er een minimum leeftijd voor gaatjes zetten in Nederland?

Officieel is er in Nederland geen minimum leeftijd om gaatjes te laten zetten voor oorbellen. Er zijn echter wel juweliers in Nederland die pas gaatjes in de oren schieten bij kinderen vanaf 6 jaar. Uiteraard moeten alle kinderen onder de 16 jaar altijd toestemming van hun ouders hebben om gaatjes te laten schieten.

Wanneer oorbellen kind in andere landen

Het is in Nederland niet echt gebruikelijk om zeer jonge kinderen (voor hun eerste jaar) oorbellen te geven. In andere landen zoals bijvoorbeeld Spanje is dit veel gebruikelijker. Daar krijgen veel meisjes een paar weken na hun geboorte al gaatjes in hun oren voor oorbellen. 

Kunnen er complicaties optreden bij jonge kinderen?

Wanneer je kind vroeg oorbellen neemt dan is de kans op complicaties niet groter dan dat je als volwassen persoon gaatjes laat schieten. Hoewel de kans klein is, is er altijd een mogelijkheid dat er iets niet goed gaat. De belangrijkste en meest voorkomende complicaties zijn infectieziekten en plaatselijke infecties.

Bekijk naast wanneer oorbellen kind ook:
Wanneer zindelijk
Wanneer eerste woordjes
Wanneer zijn de meeste mensen jarig
Wanneer begint de uitverkoop